Dictionar de investitii in fonduri mutuale

Administratorul Fondului este persoana juridica care investeste activele Fondului si care reprezinta legal fondul. Administratorii de fonduri deschise trebuie autorizati de CNVM si se supun unor reglementari legale foarte stricte.

 Depozitarul Fondului – este intotdeuana o Banca si verifica/ certifica operatiunile Fondului pentru a valida valoarea activelor acestuia. Practic, Banca Depozitara asigura corectitudinea datelor comunicate de catre Administratorul Fondului.

Regulile pentru autorizarea unei Banci, ca Banca Depozitara sunt foarte stricte.

Pentru serviciile sale, Banca Depozitara incaseaza un comision de la Fond.

 Activul Net al Fondului este valoarea totala a activelor pe care Fondul le are in administrare.

 Numarul unitatilor de Fond – de regula, atunci cand un client nou cumparara unitati de fond intr-un anumit fond mutual, se emit noi unitati de fond pentru a putea deservi clientul. Astfel, cu fiecare client nou, unitatile de fond in circulatie cresc, iar cu fiecare client care iese din fond (isi rascumpara unitatile), numarul unitatilor de Fond in circulatie scade.

 VUAN (Valoarea Unitara a Activului Net) – valoarea la o anumita data a unei unitati de fond in circulatie.

Intotdeauna, Activul Net al Fondului rezulta din inmultirea numarului unitatilor de fond cu VUAN.

Astfel, valoarea unitară a activelor nete ale Fondului la o anumită dată se calculează pe baza valorii activelor nete raportată la numărul de unităti de fond în circulatie la acea dată.

Politica de investitii a Fondului, reprezinta cel mai important factor care va influenta profilul fondului si randamentul oferit de acesta, precum si riscul asumat de investitorii care il aleg. In politica de investitii, Adminitratorul stipuleaza clasele de active in care intentioneaza sa investesca – acestea pot varia de la investitii in active cu venit fix (depozite, titluri de stat, obligatiuni), pana la active riscante cum sunt actiunile si produsele structurate.

 CNVM – Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, autoritatea care reglementeaza inclusiv activitatea fondurilor mutuale (www.cnvmr.ro)

Comisionul de administrare este comisionul pe care Administratorul Fondului il retine de la Fond pentru remunerarea serviciilor sale de administrare a activelor. Intotdeuna acest comision trebuie mentionat in Prospectul de Emisiune al Fondului.

 Prospectul de emisiune este, practic, statutul Fondului, adica documentul in care Administratorul detaliaza obiectivele, politica de investii a fondului, comisioanele platite de acesta si de clienti, precum si alte reguli dupa care se ghideaza activitatea fondului. Prospectul de Emisiune al unui fond deschis de investitii este un document exhaustiv, extrem de cuprinzator, care contine detalii tehnice despre modul in care urmeaza sa functioneze activitatea Fondului.

Intotdeuna Prospectul de Emisiune trebuie sa contina si o descriere detaliata a riscurilo la care se supun investitorii in fond.

Prospectul este un document public si trebuie, in prealabil, aprobat si de catre CNVM.

Prospectul de Emisiune poate fi ulterior modificat de catre Admistrator, insa modficarile trebuie aprobate de CNVM si aduse la cunostinta investitorilor.

 Prospectul Simplificat al Fondului este o varianta precurtata a Prospectului, varianta publicata tocmai pentru a facilita intelegerea terminologiei de catre investitori.

Articol realizat in colaborare cu www.fondinvestitii.ro

Articole similare

Comentariul tau aici